Reclamele pentru Roşia Montana induc publicul în eroare, drept pentru care au fost oprite de la difuzare. Măsura CNA este tardivă, întrucât campania pentru Roşia Montana se va termina joi, 25 iunie.
Spoturile lasă impresia că toate cele patru miliarde de dolari sunt în totalitate la dispoziţia statului, dar suma de care va beneficia direct statul român direct este de 1,8 miliarde. Restul sunt beneficii indirecte.
Spotul manipulează, a spus Ioan Onisei, membru CNA.
“Întrebarea de la început nu face decât să arate câte nevoi are România de acei patru miliarde”
... s-a apărat Bogdan Naumovici, autorul campaniei.
Concluzia a venit în urma unei analize făcute de RAC - Consiliul Român al Publicităţii.
RAC a constatat că :
”din cele patru miliarde de dolari introduse în economie prin proiectul de exploatare minieră Roşia Montana, doar 1,8 miliarde de dolari sunt beneficii directe ale Statului, materializate în dividende pentru Guvernul României, impozite pe salarii, redevenţe şi alte taxe.”
“Spotul e impecabil, ca producţie, dar ascunde marile adevăruri. Reclama manipulează”
... a spus Ioan Onisei, membru CNA.
„Tot ceea ce povestiţi în spot nu are nicio legătură cu realitatea economică. Este ca şi cum referendăm în România ce facem cu patru miliarde de dolari.”
Concluziile Consiliului Român al Publicităţii:
“Succesiunea în spoturi a afirmaţiei “În ce proiecte ar trebui să investească România 4 miliarde de dolari” şi a afirmaţiei “Noul proiect Roşia Montana aduce României 4 miliarde de dolari” pot induce consumatorului ideea că cele patru miliarde de dolari sunt în totalitate la dispoziţia Statului Român pentru a fi investite de către acesta în proiectele propuse în răspunsurile obţinute prin vox-pop.
În fapt, din datele prezentate chiar de compania Roşia Montana Gold Corporation pe pagina de internet la care se face trimitere în spoturile analizate, rezultă că din cele patru miliarde de dolari introduse în economie prin proiectul de exploatare minieră Roşia Montana, doar 1,8 miliarde de dolari sunt beneficii directe ale Statului, materializate în dividende pentru Guvernul României, impozite pe salarii, redevenţe şi alte taxe.”
Paragrafe preluate din Pagina de media