Cum pot beneficia de un credit, conditii?
Cum pot beneficia de un credit ipotecar? As vrea sa stiu conditiile impuse de banci. Am inteles ca trebuie sa fii casatorit ca sa beneficiezi de un asemenea credit, printre altele”, intreaba un cititor. „In cazul unui salariu de 350 euro am acces la un credit de casa?”, vrea sa stie altul. De aceea va prezentam mai jos principalele conditii in care se acorda, in prezent, creditele ipotecare.
Varsta minima si maxima
In primul rand, pentru a obtine un credit ipotecar trebuie sa fiti major. Adica sa aveti o varsta minima de 18 ani. Unele banci, insa, impun o varsta minima mai mare, de 20 sau 21 de ani. In privinta starii civile nu exista conditii, pentru a raspunde intrebarii cititorului. Si cei necasatoriti pot lua un imprumut. Ba chiar unele banci accepta sa ia in considerarea, la acordarea creditului, si veniturile obtinute de partenerul/partenera solicitantului creditului.
Vechimea necesara in munca
Vechimea la locul de munca este o alta conditie esentiala: in general, trebuie sa aveti o vechime la actualul loc de munca de cel putin 3 luni, sau chiar 6 luni, in cazul unor banci.
De asemenea, vechimea totala in munca trebuie sa fie de minim 1 an, in cazul majoritatii bancilor.
Care este salariul minim necesar?
Si in privinta valorii salariului, majoritatea bancilor au standarde, mai precis acorda credite doar celor cu un anumit venit minim. Exista insa banci care nu impun solicitantilor sa aiba un venit minim. In general, trebuie sa aveti un venit lunar de minim 200 de euro pentru a putea obtine un credit ipotecar. Exista banci care impun un venit minim pe familie, de exemplu 300 de euro lunar pe familie ( sau 1.000 de lei noi).
Avansul
Deocamdata, majoritatea bancilor va cer un avans minim obligatoriu de 25% din valoarea locuintei. Este o conditie impusa de BNR, dar care de curand a fost eliminata, asa incat bancile vor putea sa acorde credite ipotecare cu avans mai mic sau chiar fara avans.
Ipoteca, asigurarea de viata si de locuinta
O alta conditie este garantarea creditului cu ipoteca asupra locuintei cumparate sau a altei locuinte.
Actele necesare
Conditiile bancilor in ceea ce priveste documentatia difera de la banca la banca. Tendinta este de a simplifica documentatia, asa incat exista banci care nu mai solicita copii dupa cartea de munca ci doar dupa adeverinta de venit.
In general, este nevoie de urmatoarele documente:
- actul de identitate
- certificatul de casatorie (daca este cazul)
- adeverinta de salariu tip sau (si) copie dupa cartea de munca
- actele de proprietate
- documente necesare pentru procesul de evaluare a imobilului
- documente din care sa rezulte valoarea proiectului pentru care doriti sa luati imprumutul
Mai multe detalii consultati aici
Cu multumiri!