Un utilizator roman de DC++ a fost obligat de instanta sa plateasca daune de 2.950 euro pentru ca punea la dispozitie in retea materiale protejate de Legea drepturilor de autor, informeaza un comunicat al Asociatiei Industriei Muzicale din Romania (AIMR), citat de Agerpres.
Dupa aproape un an si jumatate de la sesizarea Politiei, cazul s-a finalizat avand castig de cauza Asociatia de lupta anti-piraterie.
Pe 14 octombrie 2008, Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR) a chemat in judecata in proces civil faptuitorul pentru plata daunelor cauzate prin punerea la dispozitie a fisierelor cu muzica prin intermediul unui hub.
Din totalul de 210,13 GB de informatie pusa la dispozitie, 66,36 GB reprezentau piese muzicale, o parte dintre ele apartinand membrilor UPFR, atat din repertoriul muzical romanesc, cat si din cel international.
Prejudiciul a fost stabilit in functie de materialele gasite la utilizator, daunele pentru acest caz fiind estimate la contravaloarea a 295 de produse originale ce costau 10 euro fiecare. Valoarea finala stabilita pe criteriile acestui caz este de 2.950 de euro.
Alegerea acestui user a fost aleatorie din lista de useri a hubului hub.xboss.ro, a declarat inspectorul pe anti-piraterie digitala din UPFR.
Pentru obtinerea dovezilor necesare intr-un proces se pot face perchezitii informatice si domiciliare, prin verificarea listelor si a fisierelor postate pe retea, dar daca este necesar, si a hard-disc-urilor, CD-urilor si calculatoarelor celor care se fac vinovati de punere la dispozitie a materialelor protejate de Legea 8/1996
Sursa, rompres & tehnopol!