“Semnalele din partea companiilor au indicat o încetinire a achiziţiei de noi proiecte, întârzieri la plată în cazul unor contracte existente şi chiar îngheţarea proiectelor semnate şi care urmau să fie demarate”, a declarat pentru Business Standard Valerica Dragomir, director executiv al ANIS, explicând scăderea din acest segment.
Exporturile româneşti de software se bazează majoritar pe segmentul de servicii (outsourcing) şi în proporţie mică, de aproximativ 10%, pe produse şi licenţe. Aici, mai optimist în declaraţii este Eugen Schwab-Chesaru, managing director pentru Europa Centrală şi de Est al companiei de cercetare şi consultanţă strategică Pierre Audoin Consultants (PAC), care spune că exportul de servicii de dezvoltare software pentru pieţe externe nu a fost afectat major. “A existat, din informaţiile noastre, un recul de circa 10%, poate 15%, cauzat, mai degraba de o presiune pe preţuri şi o scădere a tarifelor la proiecte”
... precizează Chesaru.
Părerile sunt împărţite însă şi în ceea ce priveşte evoluţia exporturilor de software până la finele anului.
Astfel, conform jucătorilor din piaţă sunt şanse mari ca scăderea înregistrată în primul semestru să se menţină până la finele anului.
În acest caz, exporturile de software ar putea ajunge la valoarea de 287,5 milioane de euro, în condiţiile în care, anul trecut, potrivit estimărilor ANIS, valoarea acestora era de 575 milioane de euro.
Citeste toata stirea