Romania intarzie cu sase luni trecerea la televiziunea digitala terestra

Romania intarzie cu sase luni trecerea la televiziunea digitala terestra

Romania va trece la televiziunea digitala terestra in iunie 2010, cu sase luni mai tarziu decat primul termen impus de Uniunea Europeana, respectiv decembrie 2009, potrivit declaratiilor facute, luni, in cadrul unui colocviu pe teme telecom, de Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANCOM).


“Primul termen impus prin tratatul comunitar pentru trecerea la televiziunea digitala terestra este finele anului 2009, iar urmatoarea data-limita jumatatea anului viitor. Din pacate, primul termen nu a putut fi respectat, deoarece Ordonanta de modificare a Legii Audiovizualului a intarziat de la aprobare din cauza textului ambiguu.

O procedura de selectie in privinta operatorilor de multiplexuri dureaza, in general, sase luni de la aparitia unei Hotarari de Guvern care reglementeaza acest lucru”, a afirmat Marinescu.

Oficialul ANCOM a adaugat faptul ca, la ora actuala, este nevoie de o Hotarare de Guvern (HG) prin intermediul careia se va cunoaste tipul de procedura prin care vor fi alocate primele doua multiplexe din sase, ce vor permite transmisia in format digital, precum si valoarea taxei de licenta perceputa operatorilor castigatori pentru exploatare.

“In privinta televiziunii digitale, Romania are disponibile sase acoperiri nationale care permit transmisia digitala.

Dintre acestea, doua vor trebui inaugurate inainte de 2012, iar celelalte in momentul in care se va opri in totalitate trasmisia de tip anlogic, adica dupa 1 ianuarie 2012. Este nevoie de o Hotarare de Guvern care sa precizeze doua lucruri esentiale: ce tip de procedura va permite alocarea primelor doua multiplexe si cat va fi taxa de licenta perceputa castigatorilor”, a explicat Catalin Marinescu.

Conform lui Marius Fecioru, ministru secretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), HG-ul care va reglementa alocarea de multiplexe nationale “va fi gata pana cel tarziu saptamana viitoare”.

Guvernul Romaniei a decis, la sfarsitul lunii octombrie, implementarea serviciilor de televiziune digitala terestra la nivel national si finalizarea procesului de eliminare a serviciilor de televiziune analogica din banda de frecvente UHF, pana la 1 ianuarie 2012, prin Hotararea 1213/2009 pentru aprobarea Strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national.

Acest proces de tranzitie este impus de obligatiile asumate de catre Romania in calitate
de stat membru al Uniunii Europene.

Conversia televiziunii terestre de la transmiterea analogica la cea digitala trebuie sa ia in consideratie o serie de factori esentiali, legati de structura si caracteristicile populatiei, cat si de mediile si modalitatile de acces la serviciile de televiziune.

Astfel, 70 la suta dintre gospodariile din Romania traiesc sub nivelul salariului mediu pe economie, iar dintre cele 1.445.000 gospodarii care au acces la servicii de televiziune numai prin intermediul antenei terestre, aproximativ 38 la suta se gasesc in mediul urban si 62 la suta in cel rural.

In Romania, Banda III VHF este majoritar folosita de catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. (SNR) pentru transmisia programului public de televiziune TVR1.

Pentru banda UHF, Romania a prevazut un numar total de 37 alocari, pentru fiecare alocare negociind un numar de canale pe care le poate folosi pentru viitoarea retea
digitala de televiziune.

Transmitatoarele analogice de mare putere din banda VHF, care transmit, in prezent, programele televiziunii publice cu acoperire nationala vor fi mentinute in functionare pana in 2015, pentru a permite cetatenilor potential afectati de imposibilitatea receptionarii serviciilor digitale terestre, accesul la serviciile publice de televiziune. Aceste statii, operand in banda VHF, nu vor crea probleme de interferente pentru multiplexele digitale ce vor fi implementate.

Procesul de tranzitie la televiziunea digitala cuprinde mai multe etape. Astfel, cel tarziu la 31 decembrie 2010 va trebui asigurata o acoperire de minim 60 la suta din populatie si 50 la suta din teritoriu, urmand ca pana la 31 decembrie 2011 sa fie realizata acoperirea pentru 90 la suta din populatie si 80 la suta din teritoriu, pentru ca la 1 ianuarie 2012 sa poata inceta orice transmisie analogica.

Sursa: Autoritatea naţională pentru reglementare în comunicaţii şi tehnologia informaţiei