Piata IT din Romania a avut un an dezamagitor si instabil, iar partea investitionala a avut cel mai mult de suferit, a declarat, marti, directorul general al SAP Romania, in cadrul unei intalniri informale cu presa.
'Daca e sa calific piata IT romaneasca in 2009, pot sa spun: dezamagitoare, rupta de realitate si instabila. Pentru anul 2010 trebuie sa speram, sa atragem banii europeni pentru investitii si sa muncim mai mult decat pana acum', a apreciat Tomsa.
Potrivit oficialului SAP Romania, 'partea investitionala in domeniul IT in anul urmator nu va creste mai mult fata de 2009'.
'Nici macar in acest an greu, in Romania n-am observat o responsabilitate fata de munca prestata. Consider ca Romania nu are nevoie de o dezvoltare improvizata, 'pe floricele', ci de una de sistem.
Batalia in 2010 se va duce pe dezvoltarea domeniilor de activitate pe sisteme, la fel ca in economiile dezvoltate', a punctat Valentin Tomsa.
Acesta a adaugat ca, din pacate, economia romaneasca trebuie sa suporte un decalaj mult mai sever decat era estimat, deoarece majoritatea masurilor care trebuiau luate in 2009 au fost amanate.
'Masurile pe care nu le-am luat in 2009 isi vor face efectul, negativ din pacate, in 2010. Printre aceste masuri s-au numarat: restructurarea sectorului public, angajarea fondurilor europene sau planificarea investitiilor. Exista un decalaj important de recuperat fata de alte tari din Europa. In multe sectoare, cifrele din 2008 se raporteaza la anul 2004, deci ne-am intors in timp. In opinia mea, acest decalaj nu poate fi depasit prea curand indiferent de dinamica pietei locale', a afirmat oficialul SAP Romania.
Intrebat care este alternativa gasita de compania SAP la disponibilizarile de personal, Tomsa a precizat ca 'oamenii care urmeaza sa fie dati afara pot fi pastrati pentru 'project base', fie si cu o remuneratie mica'.
'Strategia de a te multumi numai cu un proiect, iar dupa finalizare sa dai oamenii afara ca n-ai avut profitul scontat este una sortita esecului din start', a spus Valentin Tomsa.
La ora actuala, compania germana SAP este reprezentata in peste 120 tari, are un portofoliu de 43.400 clienti si subsidiare in peste 50 de tari.
Grupul este listat la Bursa din Frankfurt si NYSE, cu simbolul 'SAP'.
SAP Romania s-a infiintat in anul 2002, activitatea sa fiind concentrata pe vanzare si marketing. In prezent, numarul angajatilor a ajuns la aproximativ 80, compania continuand seria de angajari inca de la jumatatea anului 2009, cu o medie de 3-5 persoane/saptamana, conform sefului diviziei din Romania a SAP.
Din datele celui mai nou studiu IDC, reiese ca SAP Romania avea, in 2008, o cota de piata de 22,7 la suta, dublu fata de ocupantul locului secund, si aproape 300 clienti la nivel national.
Sursa: Rompres