Traficul total de voce realizat prin intermediul retelelor de telefonie fixe si mobile in primul semestru al anului 2009 s-a ridicat la 23,5 miliarde de minute, in crestere cu 22% fata de nivelul consemnat in perioada ianuarie-iunie 2008, a anuntat ANCOM.
"In timp ce traficul de voce efectuat prin intermediul retelelor publice fixe de telefonie a scazut cu 15%, la 3,9 miliarde de minute in primul semestru al acestui an, traficul de voce originat (exclusiv roaming) de utilizatorii finali in retelele publice mobile de telefonie din Romania a inregistrat un avans de aproximativ 34% fata de perioada similara din 2008, depasind 19,5 miliarde de minute in primul semestru al anului 2009", se arata in raportul semestrial al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Datele institutiei arata ca numarul total de linii de acces la servicii de telefonie fixa a inregistrat o crestere usoara, de la 5,17 milioane la finalul anului trecut la 5,19 milioane la jumatatea acestui an, in conditiile in care numarul total de abonati care utilizeaza aceste linii este in scadere, de la 4,12 milioane, la 31 decembrie 2008, la 4,07 milioane la 30 iunie 2009.
"Rata de penetrare a telefoniei fixe se mentine la un maxim istoric de 24,1% (+3 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului 2008) la nivel de populatie si 53,7% la nivel de gospodarii (+2,2 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului 2008)", potrivit ANCOM.
In structura numarului total de linii de acces instalate, raportul dintre categoriile de clienti s-a modificat fata de aceeasi perioada din anul 2008, astfel ca a crescut numarul de linii alocate clientilor persoane juridice (de la 780.000 linii la jumatatea lui 2008 la 1,26 milioane linii in primul semestru al acestui an), in mare parte datorita dezvoltarii segmentului de servicii de telefonie fixa de business de catre operatorii de retele mobile de telefonie.
In primul semestru al anului, traficul de voce mediu lunar initiat de pe o cartela SIM activa a fost de 2 ore si 13 minute, in timp ce durata medie a unui apel de voce initiat in retele publice mobile a fost de 121 secunde, in crestere cu sapte secunde fata de prima jumatate a anului trecut.
De asemenea, in prima jumatate a anului, romanii au trimis 3,5 miliarde SMS-uri, un numar aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului precedent (+96%).
"Desi numarul de cartele SIM preplatite active a scazut fata de 31 decembrie 2008 cu 0,4%, numarul de cartele SIM pe baza de abonament a avut o crestere usoara, de +0,1%, ceea ce a condus la un avans al ponderii acestora in totalul cartelelor SIM active (aproape 40% dintre cartelele SIM active sunt pe baza de abonament). Din cei 9,66 milioane utilizatori pe baza de abonament lunar, 70% reprezinta utilizatori persoane fizice", conform datelor ANCOM.
Presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, spune ca evolutia pietei de comunicatii in prima jumatate din 2009 este una "linistitoare" si a dat dovada de stabilitate si soliditate, inregistrand cresteri semnificative la nivelul traficului de voce din retelele de telefonie mobila si stagnari sau cresteri usoare in ceea ce priveste numarul de utilizatori de telefonie.
"Segmentele cu cele mai mari cresteri raman internetul broadband fix si mobil, care ne asteptam de altfel sa creasca si in a doua jumatate a anului. Pe de alta parte, segmentul de internet broadband fix a inregistrat o crestere de aproape 6% fata de 31 decembrie 2008, numarul de conexiuni ajungand la 2,65 milioane, in timp ce rata de penetrare a crescut pana la 12,3% la nivel de populatie, si la 32,1% la nivel de gospodarii", a spus Marinescu.
Totodata, conexiunile broadband la puncte mobile au inregistrat o crestere importanta, de 59%, ajungand la valoarea de 2,4 milioane, fata de 1,5 milioane la sfarsitul anului 2008.
Numarul de locatii cu acces la internet de tip Wi-Fi "hotspot" este de asemenea in crestere, ajungand la aproximativ 1.000 la jumatatea acestui an.