Mecatronica - electronica: Interactiunea omului cu electronicele, revolutionata prin gesturi

Interactiunea omului cu electronicele, revolutionata prin gesturi

Telecomanda, tastatura, mouse-ul sau joystick-ul vor deveni in curand instrumente depasite, odata ce marii producatori de eletronice si eletrocasnice vor pune la dispozitia consumatorilor televizoare, computere si console care pot fi controlate prin gesturi, ale mainii, capului sau intregului corp.


Editia din 2010 a Consumer Electronics Show (CES), cel mai mare eveniment anual al industriei tehnologiei, care a avut loc saptamana trecuta la Las Vegas, a adus in prim-plan conceptul de a controla dispozitivele electronice de la distanta fara a avea nevoie de vreun dispozitiv sau instrument.

Pana acum, incercarile de a implementa o astfel de tehnologie a gesturilor au esuat din diverse motive, fiind de cele mai multe ori limitate de perceptia in doua dimensiuni ale camerelor proiectate pentru a detecta utilizatorul si miscarile acestuia.


Insa progresele tehnologice din ultimii ani au ajuns in punctul in care o astfel de camera, echipata cu un microchip de ultima generatie, poate "privi" tridimensional si poate distinge fara probleme "stapanul" si gesturile acestuia, facand chiar diferenta intre miscari uzuale, cum ar fi gesticulatia sau scarpinatul, si comenzi de schimbare a canalului, crestere a volumului sunetului sau atacare a unui adversar intr-un joc video.

In urmatoarele luni, giganti ai tehnologiei precum Microsoft, Hitachi si alti producatori importanti de electronice vor incepe sa vanda televizoare si computere care vor ingloba aceste progrese de ultima ora, scrie The New York Times.


Produsele au fost anuntate in ultimele zile la CES 2010, iar publicatiile si blog-urile specializate cuprind deja o cantitate impresionanta de informatii si detalii legate de acest eveniment marcant in evolutia electronicelor.


Tehnologia este considerata de multi cea mai importanta evolutie in interfata om-masina de la aparitia mouse-ului la inceputul anilor '80.

Firmele specializate, care au petrecut ultimele 2-3 decenii dezvoltand si perfectionand acest progres pana la urma inevitabil, au surprins industria reusind in final sa "faca tehnologia sa mearga", noteaza NY Times.


Acum, aceste companii putin cunoscute pe scena globala isi petrec timpul prezentand tehnologia in spatele usilor inchise gigantilor industriei electronicelor de cosum.

Sursa: TehnoPOL