Scandalul Google din China ia amploare: Compania renunta la productia unui telefon in aceasta tara

Scandalul Google din China ia amploare: Compania renunta la productia unui telefon in aceasta tara

Google a renuntat, unilateral, la productia telefonului gPhone in colaborare cu China Unicom si alte doua companii chineze si a amanat lansarea in China a unui telefon prevazut cu tehnologie Android, in urma problemelor legate de atacurile hackerilor si cenzura.


China Unicom a anuntat intr-o nota interna ca Google nu va mai acorda autorizatia de cooperare in domeniul continutului prin folosirea marcilor si aplicatiilor sale, potrivit site-ului chinatechnews.com si Reuters.

De asemenea, a fost anulata lansarea primului Google Phone in China, programata initial pentru 20 ianuarie.

Motorola si Samsung, participanti la acest proiect, au primit notificari din partea Google in vederea eliminarii tuturor elementelor legate de Google de pe telefoanele implicate in cooperarea cu China Unicom.

Google nu a limitat utilizarea platformei Android, dar a cerut ca telefoanele produse in cooperare cu compania chineza sa nu aiba logo-ul Google.

China Unicom este si partener al Apple pentru iPhone, care a fost lansat pe piata chineza in 2009.

O sursa apropiata situatiei a declarat ca reprezentantii Google vor ca clientii sa aiba "o experienta pozitiva" cu produsele sale, dar acest fapt ar fi dificil din cauza publicitatii negative care are loc in China in prezent.

Google a anuntat, saptamana trecuta, ca sistemul sau si cele ale altor 20 de companii au fost atacate de hackeri din China si a avertizat ca s-ar putea retrage din aceasta tara.

De asemenea, Google a anuntat ca nu mai vrea sa cenzureze site-ul de cautare Google.cn din China, intentionand sa discute cu autoritatile in acest sens.

Sistemul de sursa deschisa Android a fost adoptat si de operatorii de telefonie mobila OPhone al China Mobile si Mini3 al Dell, la sfarsitul anului trecut.

Analistii considera ca in lipsa motorului de cautare, cea mai importanta activitate a Google in China, compania ar putea sa aiba dificultati sa isi pastreze pozitia pe cea mai mare piata de Internet la nivel mondial, in functie de numarul de utilizatori.

Disputa ar putea tensiona relatiile dintre China si Statlee Unite, marcate deja de probleme legate de cotatia yuanului, chestiuni comerciale, vanzarile de armamant ale SUA in Taiwan si politica in domeniul schimbarilor climatice.

Sursa: Mediafax