Bitdefender: A crescut numarul atacurilor informatice online

Bitdefender: A crescut numarul atacurilor informatice online

Numarul amenintarilor informatice a crescut in Romania, in decursul anului 2009, cu 400 la suta comparativ cu perioada similara din 2008, iar cel mai agresiv virus s-a dovedit a fi Conficker, se arata intr-o estimare realizata de compania Bitdefender, primul producator autohton de solutii de securitate.

Potrivit sursei citate, pentru 2010 sunt asteptate cresteri semnificative ale atacurilor informatice, odata cu raspandirea accesului la Internet, dar si a modului in care infractorii cibernetici vor profita prin diverse metode de vulnerabilitatile din sistemele de operare, dispozitivele mobile si retelele companiilor.

In topul din 2009 al celor mai agresivi virusi, Conficker a fost de departe amenintarea cea mai raspandita pe calculatoarele romanilor.


BitDefender estimeaza ca anul 2010 va aduce o crestere in numarul atacurilor cu malware (avarierea sistemului unui computer n.r.), in special aplicatii adware (reclame afisate la deschiderea site-urilor n.r.) si solutii antivirus false.

De asemenea, numarul fisierelor de tip instant messaging si protocoale ‘peer-to-peer’ (partajarea de resurse prin interschimb direct si mai putin prin intermedieri oferite de un server n.r.) va creste.

Totodata, retelele de socializare vor deveni printre cei mai importanti vectori de infectare in acest an, odata cu cresterea numarului de utilizatori, precum si a popularitatii de care se bucura acestea.

Specialistii Bitdefender sunt de parere ca, desi nou-lansatul sistem de operare Microsoft Windows 7 s-a dovedit a fi mai sigur decat versiunile precedente, prin trecerea utilizatorilor de la XP si Vista la Windows 7, autorii de malware isi vor concentra eforturile in gasirea de vulnerabilitati si brese in sistemul de operare.

Utilizatorii sistemului de operare Apple MacOS X sunt, de asemenea, sfatuiti sa adopte o versiune antivirus pentru a evita infectarea.

Nici noua versiune de iPhone cu tehnologie 3G, respectiv 3GS, nu va scapa de amenintarile infractorilor informatici.

Astfel, conform Bitdefender, multi utilizatori de iPhone modifica sistemul de operare pentru a putea instala aplicatii de la terti, o procedura numita ‘jailbreaking’, fapt care implica activarea serviciului SSH cu parola implicita si acces root.

Amenintarile informatice se vor axa pe platformele mobile, in special viermi si troieni pentru furt de parole.

In 2010, atacatorii vor mai cauta vulnerabilitati in software, ce le vor permite sa preia controlul asupra tuturor masinilor virtuale ce ruleaza sub acesta. Tehnologiile Cloud Computing vor reprezenta, in 2010, o tinta predilecta pentru atacatorii informatici, cred specialistii Bitdefender.

La randul lor, netbook-urile si PDA-urile nu vor scapa atacurilor informatice in mediul business, din cauza faptului ca acestea nu sunt echipate cu dispozitive de criptare hardware si software si nici nu pot fi controlate de la distanta (pentru a sterge hardisk-ul in caz de furt sau pierdere), iar informatiile importante stocate pe acestea pot ajunge in mainile infractorilor cibernetici.

Sursa: Bitdefender