Noile media digitale previn represiunile la care sunt supusi jurnalistii

Noile media digitale previn represiunile la care sunt supusi jurnalistii

Cresterea numarului de jurnalisti si freelanceri in mediul online a facut presa vulnerabila la acte de represiune, dar, in acelasi timp, noile media digitale au contribuit la cresterea nivelului de informare cu privire la astfel de atacuri, potrivit unui raport al CPJ, informeaza Reuters.


Potrivit raportului anual al Comitetului de Protectie a Jurnalistilor (CPJ) din New York, facut public in cadrul unei conferinte de la Tokyo, reporterii locali si jurnalistii care lucreaza in regim de freelanceri sunt mai expusi riscurilor de actiuni represive din partea regimurilor dictatoriale, a guvernelor represive si a gruparilor militare, pentru ca nu sunt sustinuti de organizatii media.

Cu toate acestea, informatiile raspandite prin intermediul blogurilor, retelelor de socializare si al altor forme de new media au ajutat la combaterea cenzurii in multe regiuni, desi au existat exceptii precum China.


Alertele de e-mail, petitiile de pe Facebook si postarile de pe bloguri au ajutat la cresterea gradului de informare a opiniei publice privind cazurile de jurnalisti inchisi in Iran, dupa instituirea cenzurii asupra canalelor media oficiale, in urma controversatelor alegeri din luna iunie a anului trecut.

"Atunci cand atingi o masa critica de oameni care trimit mesajul tau in blogosfera sau pe Twitter, ii convingi sa semneze petitii si sa raspandeasca informatia in cadrul retelelor de socializare, atunci obtii acoperire media si poti influenta decizii guvernamentale", a spus Joel Simon, director executiv CPJ.

Dar avocatii libertatii media intampina obstacole majore in China, unde cenzura limiteaza accesul la informatii, chiar si in mediul online.


Google Inc a amenintat, luna trecuta, ca-si va inchide portalul din China si se va retrage din aceasta tara, din cauza atacurilor cibernetice si a presiunilor.

Sursa: Reuters