La Hotel Novotel, a avut loc o întâlnire organizată de APDETIC, coordonatoarea proiectului e-Skills Week în România, proiect ce urmărește responsabilizarea celor 21 de țări europene participante, inclusiv România, cu privire la formarea și dezvoltarea de competențe informatice pentru publicul larg.
Desfășurată cu sprijinul Comisiei Europene, această inițiativă se bazează pe transferul de bune practici inter-țări și urmărește sensibilizarea autorităților, a mediului de business, dar și a societății civile privind imperativul educării informatice a populației, în principal la nivel de utilizator.
Această întâlnire a reunit profesioniști din sistemul public (Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale), importanți dezvoltatori și furnizori de soluții și servicii IT (Microsoft, Oracle, IBM, Maguay), dar și reprezentanți foarte activi ai zonei ONG (Junior Achievement România, A.P.D.E.T.I.C., ECOTIC Bulgarian Association for Information Technology – BAIT, Irex România, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) sau Atelieres sans Frontieres).
Cu acest prilej, participanții la eveniment au definit misiunea și cadrul de desfășurare al programului e-Skills, precum și agenda acțiunilor viitoare.
În scopul integrării partenerilor în paradigma mai largă a acestei campanii de responsabilizare, organizațiile direct implicate au susținut prezentări ale activității proprii.
Varujan Pambuccian, ambasadorul e-Skills în România și invitat special la eveniment, a atras atenția asupra nevoii de recuperare a domeniului de cercetare-dezvoltare, deficitar în acest moment.
Acesta a subliniat faptul că, în absența unei abordări educaționale responsabile, tinerii români vor deveni, în câțiva ani, cel mult funcționari bine plătiți.
Evenimentul de ieri a reprezentat totodată și avanpremiera lansării portalului e-aptitudini, o platformă online complexă, ce va oferi cadrul de întâlnire pentru furnizorii de cursuri IT si beneficiarii acestora, de la simpli utilizatori casnici ai unui PC, până la specialiști cu experiență în domeniul informatic.
„Salutăm inițiativa dezvoltării portalului e-aptitudini și considerăm că acest demers este deosebit de util. Facilitarea cunoașterii în domeniul IT trebuie să ne preocupe pe toți, de la guvernanți, companii de profil, până la simpli ambasadori ai tehnologiei moderne. Cunoștințele IT de bază și utilizarea curentă a calculatorului vor deveni condiții minimale pentru obținerea unui loc de muncă. Din acest punct de vedere, biblioteca publică înțelege, încurajează și susţine prin cursuri adresate cetăţenilor din comunităţile servite extinderea abilităților informatice”, declară Ioana Crihană, Director Executiv al ANBPR.