Autoritatile indiene si-ar putea extinde presiunile nu doar asupra Blackberry, ci si asupra Google si Skype, motivand ca trebuie sa aiba accese la retele criptate pentru a monitoriza comunicarea, in dorinta de a descoperi mesaje ce ar putea pune in pericol siguranta nationala, noteaza AFP.
India a avertizat ca va bloca serviciile de mesagerie ale Blackberry daca nu e gasita o solutie tehnica pana la 31 august, insa documente guvernamentale arata ca si Google si Skype ar putea fi luate in colimator cu cereri similare.
Autoritatile de la New Delhi vor sa aiba acces la retelele puternic codificate utilizate de RIM, producatorul telefoanelor Blackberry , motivand ca din cauza criptarii excesive, teroristii din Kashmir si nu numai pot comunica fara probleme.
In plus, si la atentatele din 2008 de la Mumbai in care au murit 166 de oameni, telefoanele mobile au avut un rol esential pentru comunicarea intre cei care le-au pus la cale.
Documente ale guvernului, citate de Financial Times, arata ca dupa ce va fi rezolvata disputa cu Blackberry ar putea fi luate la ochi companii precum Google si Skype.
India vrea sa monitorizeze comunicarea online si cea prin telefoanele mobile pentru a intercepta mesaje prin care teroristii isi pregatesc urmatoarele lovituri.
Autoritatile sustin ca militantii folosesc tot mai mult serviciile de mesagerie instant si e-mailul pentru a-si face planurile si deci vor sa tina sub stricta observatie comunicarea.
Totusi, nu toata lumea impartaseste aceasta pozitie, iar canadienii de la RIM spun ca sunt pe nedrept prezentati ca fiind tapi ispasitori de catre guvernul indian si sustin aplicarea unui tratament egal pentru intreaga industrie, astfel incat autoritatile sa nu ceara Blackberry mai mult decat cer altor producatori.
RIM mai spune ca aplicarea unei codifcari puternice este o cerinta comerciala care e foarte importanta pentru clientii business si adauga ca RIM aplica acelasi standard pentru toate tarile, nu negociaza "deal-uri" separate.
Scandalul Blackberry a atins deja mai multe tari si a pornit de la faptul ca e-mail-urile pe care utilizatorii Blackberry le trimit intre ei, precum si lucrurile pe care le acceseaza prin conexiunile de date sunt criptate puternic, iar datele sunt stocate pe servere din Marea Britanie si Canada.
Autoritatile din tari precum Arabia Saudita si Emiratele Arabe spun ca din cauza criptarii excesive nu au niciun control asupra comunicarii, astfel incat siguranta nationala poate fi pusa in pericol.
Sursa: TehnoPOL