Faptul că cineva ştie în orice moment unde se află o anumită persoană poate avea consecinţe negative asupra acesteia din urmă.
Un exemplu este cel al utilizatorilor aplicaţiei Twitter pentru iPhone, care publică intenţionat coordonatele GPS prin intermediul Google Places.
Ştefan Tănase, Senior Security Researcher la Kaspersky Lab, spune că adevărata problemă se află în faptul că majoritatea celor care sunt prezenţi pe diferite reţele sociale nu conştientizează cantitatea de informaţii personale pe care o postează pe Internet.
„Chiar săptămâna trecută, Facebook a introdus un astfel de serviciu pentru localizare”, spune Ştefan Tănase.
„Dacă luăm în calcul cifrele care estimează că peste un sfert din utilizatorii Facebook la nivel mondial accesează această reţea de pe dispozitive mobile, putem să ne dăm seama că aceştia sunt candidaţii ideali pentru un serviciu de localizare.
Bineînţeles, folosirea opţiunii «Places» din Facebook are un număr de beneficii atunci când interacţionezi cu prietenii.
Cu toate acestea, riscurile de securitate nu sunt deloc de neglijat prin simplul fapt că cineva îţi poate monitoriza şi anticipa mişcările”, completează Tănase.
Întrebarea firească este cum îşi poate cineva compromite securitatea online şi nu numai prin simplul fapt că o persoană îi monitorizează mişcările? Acest serviciu poate fi folosit şi de criminali cibernetici care îşi falsifică uşor identitatea virtuală sau de către răufăcători.
Există câteva cazuri în care hoţii au pătruns în locuinţele celor care şi-au postat pe reţelele sociale informaţii care divulgau faptul că toată familia este plecată în vacanţă.
„De obicei, criminalii cibernetici caută date confidenţiale pe Internet pentru a fura identităţi. Informaţiile referitoare la poziţia geografică a unei persoane la un moment dat le oferă şi mai multe detalii pentru a falsifica o identitate”, adaugă Ştefan Tănase.
„Până acum, cibercriminalii foloseau tehnici de inginerie socială pentru a colecta informaţii confidenţiale despre potenţialele victime, dar de când s-au extins reţelele sociale, aceste date sunt publice pe Internet, încât nu mai este nevoie de mult efort pentru a le obţine.
În ciuda riscurilor de securitate, cred că vom vedea în continuare servicii de localizare introduse în reţelele de socializare”
„Un sfat simplu, dar extrem de important: nu publicaţi online locaţia geografică în care vă aflaţi dacă nu vreţi ca ceilalţi să ştie acest lucru şi aveţi grijă cu cine vă împrieteniţi pe reţelele sociale.
De asemenea, asumaţi-vă faptul că informaţiile pe care le postaţi pe site-urile de socializare pot deveni publice într-o bună zi. Consideraţi tot ce publicaţi ca având potenţial de a deveni public şi de a genera riscuri de securitate”, încheie Tănase.