Compania de stat Electrica şi firma braşoveană Flashnet, cu sprijinul consorţiului elveţian Current Technologies, au lansat săptămânile trecute primul proiect pilot Smart Grid, “reţele electrică inteligente”, din Europa de Est, în centrul istoric din Braşov, urmând ca sistemul să fie extins în tot oraşul.
Şapte milioane de euro. Centrul istoric al Braşovului a fost selectat din pricina reţelei învechite de distribuţie, acesta fiind motivul pentru care s-a urmărit testarea compatibilităţii dintre componentele noului sistem şi reţeaua electrică deja existentă. Aici au fost instalate şapte staţii de transformare. Dacă va fi aprobată, investiţia se va ridica la cinci-şapte milioane de euro în total.
Banii vin din surse proprii ale companiei distribuitoare de energie şi prin atragerea unor fonduri structurale europene. Pe viitor, însă, acest proiect poate fi conexat cu mai multe sisteme publice cum ar fi: iluminatul stradal, semaforizarea, monitorizarea traficului.
Internetul energiei. Conceptul Smart Grid foloseşte un sistem bidirecţional de comunicaţie pe suportul cablurilor electrice existente, soluţie care face posibil transportul de date din oricare punct al reţelei către dispeceratul central. Prin acest concept de „reţele inteligente/smart grid”, în 5 -10 ani braşovenii vor putea primi internet, telefon sau televiziune prin priza de curent, a precizat Ioan Roşca, directorul general al Electrica Transilvania Sud.
Soluţia propusă de braşovenii de la Flashnet este comparată cu un internet al energiei, deoarece pune la dispoziţia consumatorului informaţii în timp real despre necesarul de energie în fiecare moment, corelându-l cu consumul global în timp real.
Consumatorii pot deveni surse! Prin acest sistem, consumatorul final poate deveni el însuşi un furnizor plătit care injectează în reţea energia produsă pe timpul zilei prin surse alternative (eoliană, solară), poate încărca eficient acumulatorii autoturismului electric şi gestiona în funcţie de necesităţi consumul de energie al aparaturii electronice şi elerctrocasnice din locuinţă.
Contoare inteligente. Deocamdată a fost testat proiectul pilot instalat în centrul istoric, pentru ca apoi acesta să se poată extinde la un grup format din 1.000 până la 5.000 de clienţi.
Între un an şi trei ani, clienţii vor avea contoare inteligente în care îşi pot vedea instantaneu consumul de energie, informaţii despre preţ şi vor putea implementa diverse aplicaţii, inclusiv camere de luat vederi, legături cu diverse sisteme de alarmă sau de incendiu.
Smart Grid este o tehnologie prioritară pentru majoritatea statelor lumii, pentru că abordează revoluţionar un domeniu în care nu s-au mai făcut progrese semnificative de aproape 100 de ani, furnizarea energiei electrice.