Atacurile cibernetice asupra smartphone-urilor se vor intensifica

Atacurile cibernetice asupra smartphone-urilor se vor intensifica

Piața telefoanelor inteligente s-a dezvoltat vertiginos în ultimii ani, iar pirații cibernetici au profitat de acest lucru și au intensificat atacurile informatice către aceste dispozitive, profitând de naivitatea utilizatorilor mai ales în ce privește navigarea pe internet, scrie AFP în prima zi a Congresului mondial al telefoniei mobile, care se încheie joi la Barcelona.

'Piața telefoanelor mobile este guvernată de inovație și se concentrează pe adăugarea funcționalităților care au legătură tot mai mult cu marketingul decât cu măsurile de securitate și respectul pentru viața privată', a declarat James Lyne, responsabilul pentru securitate globală în cadrul Sophos în ultima zi a Congresului mondial al telefoniei mobile.

Acesta a punctat responsabilitatea fabricanților în ce privește sensibilizarea insuficientă a consumatorilor în acest domeniu, în care mai puțin de 40% utilizează un cod PIN de acces.

Producătorul sud-coreean Samsung a insistat, duminică, în timpul prezentării modelului Galaxy S6 pe noua funcționalitate de încărcare a bateriei fără a folosi dispozitivul la priză și pe funcțiile sporite ale camerei sale foto, însă nu a fost prezentată vreo informație despre protecția sa antivirus.

În prezent ne confruntăm la smartphone-uri cu probleme pe care le-am experimentat în urmă cu 15 ani pe calculatoarele personale. Deja sunt tot mai multe probleme de securitate iar ținând cont de puterea lor de calcul smartphone-urile sunt veritabile calculatoare portabile, conectate la internet în permanență, a declarat Tanguy de Coatpont, directorul general Kaspersky Lab Franța.

Cel mai recent studiu al Kasperky Lab subliniază că 28% dintre utilizatorii de telefoane inteligente ignoră aproape în totalitate programele malware orientate împotriva telefoanelor mobile, făcând astfel jocul infractorilor cibernetici.

Cel mai suprinzător este faptul că 26% dintre persoanele chestionate conștientizează riscurile dar nu se îngrijorează deloc, însă această iresponsabilitate provoacă de doi ani de zile infractorii cibernetici să fructifice aceste avantaje ale telefoanelor inteligente.


Potrivit Alcatel-Lucent, 16 milioane de persoane la nivel mondial au căzut pradă acestor atacuri în 2014.

Ne confruntăm cu o creștere a atacurilor cu aproape 400% de la un trimestru la altul, însă chiar și așa rămânem departe de numărul atacurilor desfășurate asupra calculatoarelor personale, a indicat David Grout, directorul pentru Europa al Intel Security.

"Este un vector de risc din ce în ce mai important, pentru că hackerii țin în mâinile lor numeroase informații personale (...) în special financiare", a adăugat David Grout.

În ce privește modelele cu tehnologie de ultimă generație, mare parte nu sunt dezvoltate având în vedere și condițiile de siguranță, cu excepția telefonului Blackphone 2, prezentat luni la Barcelona, pe care producătorul său Silent Circle îl consideră cel mai sigur împotriva atacurilor cibernetice și a programelor de supraveghere ale agențiilor de informații.

Acest telefon oferă avantajul efectuării unor convorbiri cifrate chiar dacă cel care răspunde folosește un telefon clasic.

Majoritatea atacurilor sunt desfășurate împotriva sistemului de operare mobilă Android, ce funcționează în regim deschis și este întâlnit pe mai mult de 80% din aparatele mobile de pe piață, a declarat Tanguy de Coatpont de la Kasperky Lab.

Nici sistemul iOS al celor de la Apple, considerat de mulți mult mai sigur decât Android de la Google, nu este pe deplin cruțat. Luna trecută, în Marea Britanie, versiunea pentru iPhone a aplicației de întâlniri a comunității de homosexuali — Grindr — a fost spartă de hackeri, a dezvăluit Sean Sullivan, cercetător la F-Secure.

Majoritatea experților în securitate informatică recomandă instalarea programelor antivirus pentru scanarea traficului de internet și totodată descărcarea aplicațiilor dezvoltate numai de platformele oficiale, scrie Agerpres ca sursa citata.