Plângerea Comisiei Europene se referă la căutarea unor produse pe internet, scriu jurnaliștii Financial Times.
Compania Google ar putea fi acuzată că a afectat afacerile altor site-uri de cumpărături online. Astfel, atunci când cauți un produs, Google afișează, în primul rând, site-urile care au plătit companiei pentru publicitate și, sub acestea, pe cele care au fost cele mai accesate de utilizatori.
Compania ar putea fi acuzată, astăzi, de Comisia Europeană că a încălcat reglementările antitrust - scrie Financial Times. Google ar fi profitat de poziția dominantă pe care o deține pe piața motoarelor de căutare și ar fi orientat traficul competitorilor săi, în așa fel încât să fie favorizate propriile servicii.
Comisia Europeană poate cere companiei americane să își modifice practicile folosite în afaceri. În plus, riscă o amendă de 10% din veniturile sale anuale, adică de peste 6 miliarde de dolari, raportat la veniturile obținute în 2014.
Gigantul american va avea la dispoziție 10 săptămâni pentru a răspunde acuzațiilor aduse de Comisia Europeană, iar reprezentanții companiei vor fi audiați pentru a-și spune punctul de vedere.
Comisia Europeană a început investigațiile în acest caz în urmă cu 5 ani. Google a fost pe punctul de a încheia o înțelegere anul trecut, dar acordul a picat din cauza opoziției Franței și Germaniei.
Tot astăzi, comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager ar putea anunța și inițierea unei investigații formale împotriva Google, în ceea ce privește sistemul de operare Android pentru smartphone-uri.
Comisia va verifica dacă gigantul american impune condiţii necompetitive producătorilor de telefoane inteligente și ar fi favorizate astfel aplicaţii, (precum Youtube) produse de compania americană. Google a respins însă acuzațiile și a precizat că Android este o platformă deschisă, distribuită gratuit afrima EuropaFM.