STUDIU: Piata de servicii IT din Romania este caracterizata de initiative!

Piata de servicii IT din Romania, caracterizata de initiative

IDC considera ca serviciile IT in Romania vor creste cu 2.9% (CAGR) in urmatorii 5 ani, pana la o valoare de $597.10 milioane in 2019. Outsourcingul va fi categoria cu cea mai mare crestere, investitiile in acest domeniu fiind previzionate a creste cu 6.3% (CAGR).

Pe langa Information System Outsourcing, alte categorii cu crestere rapida vor fi cele legate de externalizarea applicatiilor, cu Application Management Outsourcing si Hosted Application Management crescand cu un CAGR de 5.9% si, respective, 7.2%.

Raportul IDC 'Romania IT Services Market 2015–2019 Forecast and 2014 Analysis' ofera o imagine detaliata a tendintelor legate de evolutia cheltuielilor cu serviciile IT, precum si un forecast pe 13 categorii de servicii si 18 piete verticale in Romania.


Cheltuielile cu serviciile IT in Romania vor creste cu aproximativ 1.9% in 2015, pana la valoarea de $528.5 milioane, conform ultimului forecast al International Data Corporation (IDC). Compania de consultanta prevede ca Information System Outsourcing va fi categoria de servicii cu cea mai rapida extindere in urmatorii 5 ani, cu o crestere estimata de 7.6% (CAGR), pe masura ce presiunile exercitate de end useri forteaza companiile de Outsourcing sa schimbe complet tactica si sa se concentreze pe valoarea de business, mai degraba decat pe tehnologie in sine.

Predictiile raman destul de rezervate in ceea ce priveste forecastul in USD, in special datorita devalorizarii leului.

Scaderea ritmului de crestere poate fi atribuita insa si altor factori precum cheltuielile Guvernamentale scazute, o abordare conservatoare a companiilor in privinta investitiilor majore in IT, presiunea pe preturi, precum si impactului prelungit al instabilitatii economice si politice din regiune. In acelasi timp, creste enorm presiunea exercitata asupra directorilor IT, carora li se cere sa livreze valoare crescuta de business, in conditiile unor bugete mai mari, dar mult mai strict controlate.

"Initiativele IT in 2015 se vor axa in continuare pe tehnologii care favorizeaza optimizarea si imbunatatirea continua si care aduc un plus semnificativ businessului.” spune Dana Samson, research analyst pentru software si servicii IT la IDC Romania. " Noile investitii vor fi facute in jurul tehnologiilor care se dovedesc utile in eficientizarea costurilor, cum ar fi automatizarea, cloudul si mobilitatea. Directorii de IT sunt in mod constant sub presiunea scaderii costurilor si a livrarii de servicii si procese IT care sunt aliniate cu obiectivele de business, trebuind, in acelasi timp, sa sustina cresterea afacerilor companiei. In acest scop, furnizorii de servicii trebuie sa demonstreze ca IT-ul nu mai este doar un centru de cost, ci a devenit o parte fundamentala a businessului, care poate, in acelasi timp sa reduca costurile si sa ajute la cresterea veniturilor companiei."

Avand in vedere conditiile economice, serviciile de outsourcing devin din ce in ce mai interesante pentru companiile care vor sa isi limiteze costurile si sa isi optimizeze investitiile curente. Focusul crescut pe reducerea cheltuielilor cu IT-ul favorizeaza raspandirea contractelor de outsourcing. Prin urmare, piata de outsourcing a ramas cea mai dinamica in Romania in 2014, cu o rata de crestere de 9.5% comparativ cu 2013.

Studiul include si o analiza a celor mai importante evenimente din industria IT, si listeaza cele mai importante provocarifactorii care influenteaza dezvoltarea pietei de servicii IT, precum si tabele detaliate cu cheltuielile IT pe categorii de servicii in perioada 2014-2019.

Acest trend va continua, fiind influentat mai ales de cheltuielile in crestere cu contractile de tip ‘’managed services’’ pe masura ce companiile recurg la externalizare pentru a rezolva problem legate de cost si eficientizare.