STUDIU: Circa 90% dintre români utilizează smartphone-ul în special acasă și cel mai mult seara
Cei mai mulți români (89%) utilizează smartphone-ul în special acasă, iar momentul zilei în care aceste dispozitive sunt folosite cel mai mult este seara, când oamenii se întorc de la serviciu și se relaxează, arată un studiu realizat de compania iSense Solutions și prezentat în cadrul forumului de mobile marketing Mobifest, organizat de Evensys.
STUDIU: Circa 90% dintre români utilizează smartphone-ul în special acasă și cel mai mult seara
Potrivit studiului, alte locuri în care posesorii de smartphone folosesc acest dispozitiv sunt la serviciu (65%), în mijloacele de transport în comun (64%), pe drum (64%), în cafenele (58%), la restaurante (50%) și chiar la evenimente sociale/petreceri (43%). Totuși, deși abonamentele și cartelele de telefonie care includ Internet au devenit din ce în ce mai accesibile, 54% dintre utilizatorii de smartphone preferă să se conecteze la Internet prin intermediul rețelelor wireless.
Numărul de activități diferite pe care utilizatorii le realizează pe smartphone cel puțin o dată pe zi a crescut de la 8 în 2014 la 9 în 2016. Cele mai comune utilizări ale telefonului, exceptând vorbitul și trimisul sms-urilor, sunt accesarea site-urilor web (87% dintre deținătorii de smartphone practică această activitate zilnic în 2016, față de 68% în 2014), a rețelelor sociale (85% în 2016 vs. 64% în 2014) și a e-mailului (79% în 2016 vs. 65% în 2014).
De asemenea, românii folosesc smartphone-ul pentru a vorbi pe chat, pentru a realiza și edita poze, pentru a se juca sau pentru a asculta muzică.
În ceea ce privește conținutul video, 82% dintre utilizatorii de smartphone urmăresc videoclipuri pe telefoanele lor. Dintre aceștia, 66% preferă să le vadă pe site-urile online, iar 55% prin diferite aplicații, precum YouTube, Facebook, Instagram, 9GAG și Snapchat. Cele mai urmărite sunt clipurile muzicale (77%), urmate de cele funny (73%) și de tutoriale (47%).
Studiul mai arată că românii obișnuiesc să folosească telefonul inteligent atunci când privesc la televizor (68%), mănâncă singuri (60%), ascultă radio (54%), folosesc Internetul pe PC/laptop/tablet (51%) sau când citesc o carte sau un ziar în format fizic (19%). Mai mult, aceste medii îi pot determina să caute mai multe informații pe smartphone, cele mai convingătoare canale în acest sens fiind TV-ul (48% dintre utilizatorii de smartphone au căutat cel puțin o dată informații pe acest dispozitiv în urma vizionării unui lucru interesant la TV) și internetul (46%).
Smartphone-ul a devenit o sursă de informare pentru consumatorii români, 92% dintre utilizatori căutând pe acest dispozitiv cel puțin o dată informații despre un produs, înainte de a-l cumpăra. Principalele informații de care sunt interesați sunt legate de preț, caracteristici detaliate despre produs și păreri ale altor consumatori despre acesta. În plus, 34% dintre deținătorii de smartphone afirmă că fac achiziții săptămânal prin intermediul telefonului, principalele produse căutate cu scopul de cumpărare fiind cele electronice (25%), urmate de haine și accesorii, care sunt din ce în ce mai căutate pe dispozitivele mobile (14% în 2016 față de 8% în 2014).
Studiul a fost realizat online de către compania iSense Solutions, special pentru Mobifest, pe un eșantion de 1.029 de respondenți. Datele sunt reprezentative pentru persoanele cu vârsta între de peste 18 ani, din mediul urban din România, iar culegerea datelor a fost realizată în perioada 2-5 aprilie 2016. Rezultatele au un grad de eroare de +/-3,06%, la un nivel de încredere de 95%.
Sursa