Tintele preferate ale infractorilor virtuali sunt utilizatorii retelelor sociale
Cei mai multi dintre noi folosim retele sociale online, precum Facebook sau LinkedIn. Totusi, aceasta popularitate enorma atrage deasemenea raufacatori virtuali, care folosesc aceste retele pentru a ne ataca. Hackerii se folosesc de virusi cu scopul de a avea acces la datele personale ale utilizatorilor retelelor.
Virusi de pe retele sociale ca Facebook, Hi5, Twitter sau altele ?
Dar, in afara de acest lucru, G Data a observat o crestere generala a malware-ului in acest an: numarul de noi virusi a atins deja un nou record in prima jumatate a anului 2015, cu 1.017.208 de programe malware. Acest lucru reprezinta o crestere cu 50% in comparatie cu anul precedent. Expertii prevestesc un numar total de mai mult de 2 milioane de noi programe malware pe tot anul 2016.
Programele malware pentru Windows – fara discutie, locul 1
Utilizatorii Windows sunt in continuare tinta numarul 1׃ 99,4% dintre noile coduri malware din prima jumatate a acestui an au fost scrise pentru sistemele de operare Microsoft. Celelalte 0,6% au avut ca tinta sisteme ce contin, spre exemplu tehnologii Unix sau Java.
Cu 1.017.208 noi programe malware in prima jumatate a anului 2015, expertii au numarat mai multi virusi ca niciodata intr-o perioada de 6 luni. La sfarsitul lunii Aprilie 2016, la fel de multe amenintari precum la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut.
Conform traditiei, troienii domina topul celor 5 categorii de malware, cu o proportie de 42,6%. O mare parte a acestei categorii este realizata din programe antivirus false si de rascumparare.
Malware precum cele ce se descarca automat si cele care se instaleaza fara acordul utilizatorului, detin locul 2 cu un procent de 20,3%.
In ultimele 6 luni, au aparut multe noi tipuri de spyware. Multe dintre acestea sunt parte din troieni bancari si keyloggers. Programele spyware au avut cea mai mare crestere dintre toate categoriile de malware. Acestea permit atacatorilor sa fure informatii de acces, de exemplu din retele sociale.
Proportia de backdoors a scazut in comparatie cu ultima jumatate a anului 20014-15, ajungand pe locul 4 cu 12%. Raufacatorii virtuali folosesc astfel de virusi pentru a avea acces de la distanta la computere. Ultimul loc in top 5 este ocupat de worms, cu 53.609 programe malware.
Previziuni
Afluxul de programe malware noi va continua sa creasca. Expertii de la Laboratoarele de Securitate G Data se asteapta ca mai mult de 2 milioane de virusi noi sa fie descoperiti pana la sfarsitul anului.