Top 10 conceptii gresite despre securitatea computerelor
Oamenii ii privesc pe hackerii cu admiratie. Multi dintre noi suntem mandri cand un confrate le sparge serverele americanilor. Putini realizeaza insa ca hackerii comit o infractiune, furand informatii private. Publicatia India Times prezinta cateva conceptii gresite despre securitatea informatiilor.
Cum sa iti protejezi computer-ul sau laptop-ul! Top 10 conceptii gresite despre securitatea computerelor
1. Am antivurus... Da, s-ar putea sa aveti, dar asta nu inseamna ca sunteti in siguranta. Un antivirus bun va protejeaza impotriva virusilor, dar nu poate preveni un atac al hackerilor. Acestia pot fura informatii din calculator sau chiar il pot distruge. Pe internet, exista o multime de pericole, cum ar fi virusii, phising, spyware si adware.
In plus, de fiecare data apar noi virusi, astfel incat trebuie sa va updatati antivirusul regulat.
2. De ce ar fi cineva interesat de mine? Tot mai mult, hackerii si infractorii lucreaza mana-n mana. Un hacker poate fi interesat de informatii private, stocate pe computerul dumneavoastra. Furtul de identitate este infractiunea cu cea mai mare rata de crestere in ziua de azi. Hackerii pot cauta informatii personale pe care le tineti stocate in calculator.
De exemplu, contul de la banca sau PIN-ul cardului, pe care le pot folosi la fraude. Si chiar daca nu aveti nici un fel de informatii financiare pe computerul de acasa, tot au acces la CV-ul dumneavoastra, in care apare numele, adresa, experienta profesionala si alte detalii personale pe care ati face bine sa le protejati.
3. Hackerii au ca tinta numai companiile mari. Nu doar firmele cad prada hackerilor. Potrivit unor studii, computerele personale sunt una dintre tinte principale. Rationamentul este simplu: de obicei, hackerii cauta prada mai usoara, iar cele mai multe PC-uri personale sunt mai usor de spart, decat cele ale marilor corporatii, care sunt protejate de solutii antivirus profesionale.
4. Hackerii sunt vrajitori IT. Asa erau pe timpuri. Astazi, cu atat de multe „hacking tools” disponibile online, nu trebuie sa aiba cine stie ce pregatire sa intre in computerul cuiva. Orice motor de cautare va afisa foarte multe site-uri care ofera asemenea unelte pe care le puteti downloada in cateva minute.
5. Am backup. Este unul dintre cele mai bune obiceiuri sa ai un backup tinut la zi al calculatorului personal. Dar inca o data, doar un backup nu te va proteja impotriva virusilor.
6. Virusii vin numai prin e-mail-uri. Astazi, exista o multime de alte cai prin care va puteti virusa computerul. De exemplu, prin anumite website-uri, direct prin internet, instaland programe infectate etc.
7. Daca pierd banii, se va ocupa banca de asta. Mai intai de toate trebuie sa demonstrati ca nu aveti nicio legatura cu tranzactiile frauduloase. Oricum, nu va plati nimeni stresul si timpul pierdut. In cele mai multe cazuri de furt de identitate, oamenilor le ia luni de zile sa puna la punct lucrurile cu bancile si cu firmele care au eliberat cardul de credit.
8. Problemele de securitate iau prea mult timp. Poate dura cateva ore sa instalati diferite programe care va garanteaza securitatea informatiilor, dar unui hacker ii va lua destul de mult timp sa intre in computerul dumneavoastra.
9. Este treaba administratorului de retea. Da este adevarat, insa foarte putini furnizori de internet asigura protectie. Marea majoritate asigura cateva elemente de securitate precum scanarea e-mail-urilor sau un firewall, dar clientii trebuie sa inteleaga exact ceea ce li se asigura si, cel mai important, ceea ce nu li se asigura.
10. Folosesc un sistem Linux sau Mac, asa ca sunt in siguranta! Este adevarat ca Mac si sistemele Linux sunt mai putin vulnerabile decat PC-urile care ruleaza pe Windows, dar asta nu le face invulnerabile. Pentru hacker nu conteaza ce platforma folositi. El se va uita dupa porturi deschise.